Katko eli viimeinen tikki on korttipeli, jossa nimenkin mukaisesti tarkoituksena on kerätä viimeisiä tikkejä. Katko-korttipeli säännöt ovat kohtuullisen helpot, jos olet tutustunut Tikkiin ja sen sääntöihin.
Peli on kohtuu helppo, mutta siinä tulee osata strategiaa ja miettiä mahdollisuuksia, jos haluaa todella voittaa Huomioi, että joskus puhuttaessa Tikki-korttipelistä tarkoitetaankin nimenomaa Katkoa.
Peli on siitä hauska, että sitä voi pelata periaatteessa lukematon määrä pelaajia. Katko-korttipeli onnistuu myös yhdistelemällä korttipakkoja eli korttien määrä ei rajoita pelaajia. Toisaalta peli sopii myös kahdelle hengelle.
Eli Katko on peli niin pienelle porukalle kuin suurempiinkin juhliin ja tapahtumiin. Moni kuitenkin sanoo, että Katko-korttipeli on hauskin vain kaksistaan.
Pelaajat: | 2-10 (tai enemmänkin) |
Kortit: | Korttipakka ilman jokereita |
Pakka: | Peruskorttipakka |
Pelityyli: | Tikki |
Korttien arvot (korkeimmasta matalimpaan): | A-K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3-2 |
Muut nimet: | Viimeinen tikki, Tikki, Katko-korttipeli |
Kuinka Pelata Katko korttipeliä?
Katko-korttipeli on yksinkertainen Tikki-peli ja sitä käytetäänkin usein reittinä muiden Tikki-pelien oppimiseen. Katkossa ilmi käyvät kaikki perinteiset Tikin säännöt ja siksi Katko-korttipeli säännöt kannattaakin oppia. Kuten pelin toinen nimitys kertookin, tavoitteena on viimeinen tikki. Tikkejä pelataan, kunnes kortit loppuvat ja viimeisen Tikin korttien loputtua saanut voittaa pisteen.
Riippuen peliajasta Katkoa voidaan pelata joko peli kerrallaan tai sitten tietystä pistemäärästä. Voittamalla viimeisen tikin saa aina yhden pisteen. Toisissa peliversioissa voittamalla viimeisen tikin kakkosella saa kaksi pistettä.
Peliä voidaan pelata esimerkiksi 5 pisteestä, jolloin voittajan tulee voittaa ensimmäisenä viisi viimeistä tikkiä tai viisi pistettä, jos kakkossääntö on käytössä.
Viimeisen tikin ohjeet lyhyesti
- Jaetaan kaikille pelaajille 5 korttia (jos paljon pelaajia 4 korttia). Jakaja on suurimman kortin nostanut tai edellisen pelin voittaja.
- Jakajasta myötäpäivään oleva pelaaja aloittaa laittamalla kortin pöytään kuvapuoli ylöspäin. Tämä kortti määrää kierroksen maan.
- Seuraava pelaaja lyö samaa maata, minkä tahansa kortin. Jos hänellä ei ole maata, tulee lyödä jonkin muu kortti, mutta se on arvoton.
- Kierroksen eli tikin voittaa pelaaja, jonka kortti on arvoltaan suurin ja aloittajan määräämää maata.
- Tikin voittaja aloittaa seuraavan kierroksen ja näin määrää uuden lyöntimaan.
- Peliä pelataan 4 tai 5 kierrosta. Niin, että koko käsi on tyhjänä kaikilla.
- Viimeisen tikin voittanut saa pisteen ja koko pelin voittaa se pelaaja, joka on kerännyt ensin sovitun määrän viimeisiä tikkejä eli pisteitä.
Katko Säännöt ja Strategiat
Katko-säännöt ovat perusversiossa sopivat myös lapsille, mutta lisäsäännöillä pelistä innostuvat myös aikuiset. Katko on esimerkiksi suosittu juomapeli ja illanviettopeli.
Kakkossääntö, jossa kakkosella viimeisen tikin saava saa kaksi pistettä, saa pelaajat pitämään kädessään pelin muuten huonointa korttia. Peliä voidaan pelata myös vaihtuvalla määrällä käsikortteja. Jokaisella uudella pelikierroksella käteen lisätään yksi kortti enemmän.
Maapakko on Katko-pelin tärkein sääntö. Se tarkoittaa, että tulee lyödä pyydettyä maata. Riippuen pelitavasta voidaan päättää, onko pakko lyödä samaa maata oleva kortti, jos sellainen löytyy. Tämä vaikuttaa paljon myös strategiaan. Jos suurinta samaa maata olevaa korttia ei ole pakko lyödä pöytään, kannattaa pohtia haluaako sen mieluummin säästää myöhemmäksi.
Maapakko voidaan kumota myös yliottopakolla. Yliottopakko on sääntö, jonka mukaan tulee pöytään lyödä aina mahdollisuuden tullen suurin kortti riippumatta sen maasta.
Eli vaikka kädessä olisi pyydettyä maata oleva kortti, mutta se ei voittaisi muita pöydällä olevia kortteja, tulee lyödä toista maata oleva voittava kortti. Jos perus Katko-korttipeli säännöt tylsistyttää, tämä on hauska tapa saada siihen uutta hohtoa.