Moska on hauska korttipeli, joka on luonnollinen jatkumo Mustamaija-pelille. Pelissä on suunnilleen samanlainen idea hiukan haastavammalla kaavalla ja pelitavalla.
Moska on erityisen suosittu Itä-Suomessa, mutta sitä pelataan myös muualla Suomessa. Moska-korttipeli muistuttaa myös Venäjältä tullutta Durak-peliä.
Huomioi, että vaikka moskaa voi pelata myös kaksin tai kolmestaan, suositellaan sitä yli neljälle hengelle. Isommalla porukalla peli todella herää henkiin. Vähemmällä pelaaja määrällä moni pelaa mieluummin esimerkiksi Turamoskaa tai muita saman tapaisia pelejä. Moska säännöt voidaan soveltaa myös suuremmalle pelijoukolle, mutta silloin voidaan joutua lisäämään kortteja peruspakkaan.
Pelaajat: | 2-6 |
Kortit: | kaikki pelikortit ja jokerit |
Pakka: | Peruskorttipakka |
Pelityyli: | koreista eroon |
Korttien arvot (korkeimmasta matalimpaan): | A-K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3-2 (tai muu päätetty järjestys) |
Kuinka Pelata Moska Korttipeliä?
Moskassa on ideana päästä omista korteista eroon mahdollisimman nopeasti. Viimeiseksi jäänyt häviää pelin. Kortteja laitetaan pöytään niin, että ässä on suurin ja kakkonen pienin. Älä kuitenkaan ylläty, jos joku haluaa väitellä kanssasi tästä järjestyksestä.
Riippuen hiukan sijainnista tai opitusta versiosta korttien arvot voivat muutella. Esimerkiksi käytössä on myös Moska, jossa ässä on pienin ja kunkku suurin.
Moska Korttipeli Säännöt
- Kortit sekoitetaan ja kaikille jaetaan 6 korttia. Nostetaan valttikortti, joka laitetaan nostopakan alle poikittain näkyviin. Huomioi, että valttimaata olevan kakkosen voi vaihtaa valttikortin tilalle ja ottaa valttikortin itselleen missä tahansa pelin vaiheessa.
- Peli alkaa ja jakajan vasemmalla puolella oleva pelaaja on ensimmäisenä hyökkääjä/pläträäjä. Hänestä seuraava pelaaja on nyt kaataja/moskaaja/pyöveli/tappaja.
- Hyökkääjä pelaa pöytään ”hyökkäyksen”, joka koostuu pareista, kolmosista ja nelosista tai yhdestä kortista. Huomioi, että pareja, kolmosia ja nelosia voi laittaa pöytään useita eri yhdistelmiä samaan aikaan. Yksittäisen kortin taas voi laittaa aina vain yksinään. Tässä esimerkkejä sallituista hyökkäyksistä:
- 4-4-4
- 88-33-99
- 555-22
- 2 (yksittäistä korttia ei voi yhdistää muihin kortteihin)
- Seuraavaksi kaatajan tehtävä on kaataa eli mestata hänelle asetettuja kortteja. Kaataminen onnistuu korteilla, jotka ovat joko suurempia kuin hyökkäyskortti tai valttimaata. Eli pelaaja ottaa kädestään kortteja yksitellen ja laittaa ne aina yhden hyökkäyskortin päälle kaadon merkiksi. Huom. jos hyökkäyskortti on valttia, käy vain sitä suurempi valttimaata oleva kortti.
- Samalla, kun kaataja kaataa kortteja, voivat muut pelaajan osallistua hyökkäykseen. He voivat laittaa pöytään lyötyihin hyökkäyskortteihin lisää samaa numeroa olevia kortteja. Nyt kaatajan tulee kaataa myös nämä uudet kortit. Hyökkääjät saavat nostaa heti uuden kortin pöytään laittamansa tilalle. Vuoroja ei ole vaan hyökkäykseen saa liittyä milloin vain.
- Hyökkäysvaihe loppuu, kun tappajalla ei ole enää kortteja, hänellä ei ole sopivia kortteja tai kaikki hyökkäyskortit on kaadettu. Pelaajat voivat vielä pelata saman numeroisia kortteja pöytään lisää. Kaataja nostaa pöydästä kaikki hyökkäyskortit, joita ei ole kaadettu. Tämän jälkeen hän nostaa lisää kortteja, jos tarpeen, saadakseen kuusi käsikorttia. Kaadetut kortit laitetaan pöydästä poistopakkaan.
- Vuoro siirtyy eteenpäin. Uusi hyökkääjä on edellisen kierroksen kaataja, jos hän kaatoi kaikki kortit. Jos hän ei kaatanut kaikkia kortteja, hyökkääjä on hänestä seuraava pelaaja.
- Peliä jatketaan niin kauan, että vain yhdellä pelaajalla on kädessään kortteja. Hän on häviäjä. Voittaja on tietenkin se, joka pääsee ensimmäisenä kaikista korteistaan eroon.
Moska Säännöt ja Strategiat
Jos etsit korttipeliä, jossa onni ja strategia ovat tasapainossa, Moska-korttipeli on hyvä vaihtoehto. Moska säännöt oppii helposti, mutta strategioita joutuu pohtimaan pidempää. Ne tulevat yleensä automaattisesti, kun peliä pelaa pidemmän aikaa. Omaa strategiaa kannattaa miettiä jokaiseen kolmesta roolista: hyökkääjä, kaataja ja hyökkäyksen avustaja. Niissä jokaisessa on mahdollisuus päästä eroon omista korteista.
Kun pelaat moskaa, kiinnitä aina huomiota valttimaahan. Säästä kaikki valtit omaa kaatovuoroasi varten, koska niillä voi kaataa kaikkea muuta kuin valttimaata. Samalla heität valtit pois pelistä.
Voit tietenkin antaa valttimaita hyökkäyksessä, mutta sitä kannattaa miettiä todella tarkkaan.
Jos vastapelaaja ei saa kaadettua kortteja, hän saa nostaa valtit itselleen. Jos joku lyö sinulle hyökkäyksessä valttia, mutta saisit sen kaadettua suuremmalla valtilla, pohdi kannattaako sinun mieluummin ”hävitä” kortille ja nostaa se.
Yleinen strategia, kun Moska-säännöt on opittu, on suurien korttien säästely. Jos käytät kaikki suuret korttisi heti pelin alussa, saatat joutua seuraavilla vuoroilla nostamaan pieniä kortteja pöydästä, koska et saa niitä kaadettua. Jos joku hyökkää sinua vastaan isolla kortilla ja saisit sen kaadettua, pohdi kannattaako sinun mieluummin nostaa kortti. Niin käteesi jää kaksi isoa korttia.