Unoa muistuttava Seiska-korttipeli on erityisesti lasten suosikki ja kokoperheen korttipeli, jonka säännöt on helppoa opettaa kelle vain. Jos mietitte isolla porukalla, mitä pelata, Seiska on sopiva valinta.
Jos käytössä on tarpeeksi kortteja (eli enemmän kuin yksi korttipakka), voi peliä periaatteessa pelata lukematon määrä pelaajia. Seiska säännöt eivät oikeastaan muutu, vain korttien määrä lisääntyy.
Huomioi, että Seiska voi joskus tarkoittaa myös Ristiseiska-korttipeliä, koska sitä kutsutaan toisinaan lyhyesti Seiska-nimellä. Seiska säännöt selittävät pelin nimen alkuperän selkeästi. Seiskoilla on suuri merkitys pelissä, koska niillä saa vaihdettua maata, niitä ei saa jättää viimeiseksi kortiksi ja ne eivät sovi toisten seiskojen päälle.
Pelaajat: | 2-4 (tai enemmän usealla pakalla) |
Kortit: | 52 (onnistuu vaikka kortteja puuttuisi) |
Pakka: | peruskorttipakka ilman jokereita |
Pelityyli: | Uno, lastenpeli |
Muut nimet: | ruotsalainen rommi, lappu |
Kuinka pelata Seiska-korttipeliä?
Seiska on helppoa oppia, jos on koskaan pelannut Unoa-korttipeliä. Säännöt ovat hyvin samantapaiset, mutta erillisiä Uno-kortteja ei tarvita vaan peliä pelataan tavallisella 52 kortin pakalla. Toisinaan näkee myös erityisiä seiskapakkoja, joihin on lisätty seiskoja ja ässiä pelin muuntamiseksi.
Alla kerromme säännöt 7 aloituskortin pelille, mutta yhtä hyvin pelaajat voivat päättää jakaa erimäärän kortteja pelin alussa. Kannattaa etukäteen sopia myös nostosäännöistä. Esimerkiksi 2 ja 3 hengen peleissä noudatetaan joskus sääntöä, jonka mukaan pitää nostaa kolmen kortin sijaan viisi, kun ei ole sopivaa korttia. Jos pelaajia on useampia (yli 4), voidaan pelata useammalla kuin yhdellä pakalla samaan aikaan. Periaatteessa peliä voi pelata myös pakalla, josta puuttuu osa korteista.
Seiska säännöt
- Jaa jokaiselle pelaajalle 7 korttia käsikorttia, jotka saa katsoa.
- Laitetaan loput kortit pöydälle nostopakaksi ja nostetaan päällimmäinen kortti näkyviin avopakaksi. Se on aloituskortti.
- Vuorollaan pelaaja voi avopakan päällimmäisen kortin mukaan
- pelata samaa maata olevan kortin
- pelata yhden tai useamman samaa numeroa olevan kortin (ei seiskaa)
- pelata seiskan ja kertoa, miksi maaksi hän haluaa avopakan muuttaa
- pelata ässän (ässän päälle tai saman maan päälle), jolloin muut pelaajat joutuvat nostamaan yhden kortin
- nostaa yksikerrallaan kolme korttia nostopakasta, kunnes kortin voi laittaa avopakan päälle tai pelaaja on nostanut kaikki kolme korttia ja vuoro loppuu
- Pelaajat pelaavat yllä mainitulla tavalla omalla vuorollaan ja yrittävät päästä korteista eroon. Huomioi, että seiskaa ei saa jättää viimeiseksi kortiksi. Voittaja on se, jonka käsi on ekana tyhjä eli joka pääsee ensimmäisenä eroon kaikista korteistaan.
- Mukaan voidaan ottaa Unosta tuttu sääntö, että kädessä ollessa vain yksi kortti, pelaajan tulee sanoa ”seiska” tai sen unohtuessa nostaa sovittu määrä kortteja (1-5).
Seiska säännöt ja strategiat
Seiska-korttipeli on hauska peli koko perheelle vain kierros kierrokselta. Tällöin ei tarvitse miettiä pisteidenlaskua vaan etsitään pelkkää voittajaa. Haluttaessa voidaan kuitenkin ottaa mukaan myös pisteiden lasku ja pelata turnaustyylisesti useita pelejä peräkkäin. Voittaja on joko se, jolla on eniten pisteitä tai vähiten pisteitä (eli pistesaldo lähimpänä nollaa). Yleensä tällöin noudatetaan yhtä pisteiden laskutapaa kahdesta:
- Jokainen kortti on -1 tai 1 pisteen arvoinen (ässälle ja seiskalle voi nimetä suuremman arvon)
- Seiska on -25 tai 25 pistettä, ässä on -14 tai 14 pistettä ja muut kortit ovat niiden arvon mukainen pistemäärä
Tässä pelissä ei ole mitään suuria strategisia etuja. Tosin kyse ei ole pelkästä onnenpelistäkään. Seuraavaksi käymme läpi muutaman perusstrategian, joita kannattaa pitää mielessä. Paina ensin mieleesi Seiska säännöt ja ala vasta sitten opetella strategioita.
- Säästele ässää ja seiskaa: Ässää ja seiskaa kannattaa säästää niin kauan kuin mahdollista. Ässä on hyvä tapa antaa lisää kortteja, kun toisella pelaajalla on viimeinen kortti kädessä. Seiskalla taas voi vaihtaa maata, jos on arvannut toisen pelaajan käsikortin.
- Eroon suurista arvoista: Jos pelataan pisteistä, kannattaa aina ensin lyödä pöytään suuren arvon kortit (ei ässää ja seiskaa). Näin ne eivät jää roikkumaan käsiisi ja et vahingossa kerää paljon pisteitä.
- Korttien lasku: Jos haluat oikeasti voittaa vastustajasi strategian ja aivotyöskentelyn avulla, seuraa avopakkaan menneitä kortteja. Koska tiedät korttipakan korttien määrät, voit esimerkiksi seurata, koska kaikki ässät ja seiskat on pelattu. Tai jos pakassa on jo paljon yhtä maata, vastustajallasi on sitä käsissä pienemmällä todennäköisyydellä.