Tämä seitsemästä kierroksesta koostuva korttipeli ei ole aloittelijoille vaan sen säännöt ovat vaikeat ja monimutkaiset. Shanghai-korttipeli on parhaimmillaan äärimmäisen hauska ja taktinen peli, jonka pelaamiseen ei tylsisty. Kun säännöt on opittu, peli viihdyttää sinua vielä vuosienkin päästä.
Sanghaita pelatessa kannattaa huomioida, että kyseessä on todella pitkä korttipeli.
Pelin opettelun alussa Shanghai-säännöt kannattaa pitää aina esillä, että niistä voidaan tarkastaa, mitä pelissä seuraavaksi tapahtuu. Eikä pisteenlaskua tietenkään tarvitse osata ulkoa.
Pelaajat: | 3-6 |
Kortit: | Kaksi korttipakkaa |
Pakka: | Perus korttipakka |
Pelityyli: | Sitoumusrommi |
Korttien arvot: | A-K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3 |
Kuinka pelata Shanghai-korttipeliä?
Pelin selittäminen ei ole aivan yksinkertaista. Shanghai-korttipeli on monipuolinen ja moniuloitteinen. Parhaiten pääset jyvälle pelaamisesta, kun vain alat pelata ohjeiden mukaisesti kierros kierrokselta.
Yksinkertaisesti sanottuna tavoitteena pelissä on päästä eroon kädessäsi olevista korteista, joita voit laittaa pöydälle saatuasi tietyt korttiyhdistelmät tai lyödä avopakkaan. Kierroksen lopussa käteen jääneistä korteista saa pisteitä ja näin ollen pelin lopussa voittaa se, jonka pistesaldo on lähimpänä nollaa eli pienin.
Alla näet pisteytykset listana. Ne tulisi aina muistaa pelin ollessa käynnissä
- 5 pistettä: kaikkien maiden kortit 3-9 ja punaiset kakkoset
- 10 pistettä: kympit ja kuvakortit eli 10, J, Q ja K
- 15 pistettä: ässät
- 20 pistettä: mustat kakkoset
Seuraavaksi käymme läpi, kuinka jokainen pelikierros kulkee. Lisäksi listaamme eri kierroksilla kerättävät korttiyhdistelmät ja muut Shanghai säännöt.
Kierrosten 1-6 kulku
- Sekoitetaan kaksi korttipakkaa (yhteensä 104 korttia). Jaetaan kaikille pelaajille 12 korttia. Yksi pelaaja saa 13 korttia ja hän on pelin aloittava ”etupelaaja”.
- Etupelaaja aloittaa avopakan haluamallaan kädessään olevalla kortilla.
- Myötäpäivään mentäessä seuraavan pelaajan vuoro alkaa. Vuoron aikana:
- Pelaaja päättää haluaako hän ottaa avopakan päällimmäisen kortin vai ei ja hän nostaa nostopakasta yhden kortin.
- Jos pelaaja ei halunnut avopakan päällimmäistä korttia, kuka tahansa muu pelaajista voi huutaa ”Shanghai!” ja ottaa kortin itselleen. Lisäksi Shanghailla kortin ottanut joutuu nostamaan pakasta rangaistuskortin.
- Jos pelaajalla on kädessään kyseisellä kierroksella kerättävät korttiyhdistelmät. Hän voi lyödä ne pöytään. Huomioi, että kaikki yhdistelmät tulee pystyä lyömään pöytään valmiina. Pöytään saa laittaa vain kierroksella kerättäviä yhdistelmiä. Mustat kakkoset voivat korvata minkä tahansa muun kortin.
- Jos pelaajalla on jo pöydässä hänen korttiyhdistelmänsä, hän voi laittaa niihin uusia sopivia kortteja. Huomioi, että kolmosia voi jatkaa. Eli esimerkiksi kolmen seiskan jatkoksi voi laittaa neljännen, viidennen, jne.
- Jos joku muu pelaaja on laittanut pöytään keräämänsä korttiyhdistelmän, pelaaja voi jatkaa myös hänen yhdistelmiään ja näin päästä eroon omista korteistaan. Esimerkiksi toisen pelaajan laittaessa pöydälle punaiset 3, 4 ja 5 voi kuka tahansa muu pelaaja lisätä tähän punaisen kakkosen tai kutosen.
- Pelaaja voi vaihtaa mustan kakkosen toisen pelaajan pöydälle laittamasta korttiyhdistelmästä, jos hänellä on kortti, joka voi korvata mustan kakkosen tässä yhdistelmässä. Esim. 7, 7 ja musta kakkonen yhdistelmässä musta kakkonen voidaan korvata kolmannella seiskalla.
- Vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Jatketaan samaan tapaan vuorotellen.
- Kierros loppuu, kun yhdeltä pelaajalta loppuvat käsikortit. Tässä vaiheessa lasketaan pistesaldo käteen jääneistä korteista.
Viimeisen kierroksen 7 kulku
- Aloitetaan kierros, kuten aiemmat kierrokset. Sekoitetaan kortit ja jaetaan kaikille 12 korttia. Etupelaaja saa 13 korttia.
- Etupelaaja aloittaa avopakan haluamallaan käsikortilla.
- Myötäpäivään seuraava pelaaja aloittaa vuoronsa. Vuoron aikana:
- Pelaaja voi joko ottaa avopakasta kortin tai nostaa nostopakasta kortin.
- Jos avopakan korttia ei otettu, kuka tahansa muu pelaaja voi nostaa sen sekä yhden rangaistuskortin sanomalla ”Shanghai”.
- Pelaaja voi laittaa pöytään kierroksella kerättävät korttiyhdistelmät (eli kolme värisuoraa), mutta vain siinä tapauksessa, että hänen koko kätensä tyhjenee korttiyhdistelmien päätyessä pöytään.
- Peli päättyy ensimmäisen pelaajan laittaessa kerättävät kortit pöytään ja samalla hänen kätensä tyhjetessä.
- Lasketaan lopulliset pisteet ja voittaja on se, jolla on vähiten pisteitä.
- Kierros 1: kerätään yhdet kolmoset (esim. 777).
- Kierros 2: kerätään kahdet kolmoset ja värisuoja (samaa väriä peräkkäiset numerot, ässä voi olla 1 tai 14).
- Kierros 3: kerätään kaksi värisuoraa.
- Kierros 4: kerätään kolmet kolmoset.
- Kierros 5: kerätään kahdet kolmoset ja yksi värisuora.
- Kierros 6: kerätään kolmoset ja kaksi värisuoraa.
- Kierros 7: kerätään kolme värisuoraa.
Shanghai-säännöt ja strategiat
Shanghai-korttipeli on pitkälti strategiapeli ja Shanghai säännöt tuntemalla pääsee jo pitkälle. Mitä tutummaksi peli tulee, sitä paremmin oppii tekemään ratkaisuja. Ensinnäkin kannattaa heti alussa päättää, mitä rupeaa keräämään. Älä kuitenkaan pysy liian jäykkänä päätöksissäsi vaan ole valmis muuttamaan mieltäsi hyvän tilaisuuden tullen.
Älä keskity pelkästään korttiyhdistelmien keräämiseen vaan yritä päästä eroon myös korteista, joita et halua. Kun pöydässä on korttiyhdistelmiä, pohdi aina ensin voisiko jonkin käsikortti sopia niihin jo nyt tai mahdollisesti pian. Esimerkiksi jos pöydässä on musta värisuora 3, 4 ja 5, kannattaa musta 7 pitää kädestä siltä varalta, että joku laittaa suoraan kutosen.
Huomioi myös muiden pelaajien keräämät ja huutamat kortit. Otetut kortit kertovat paljon pelaajan valinnoista. Toisaalta voit myös hämätä muita ottamalla tiettyjä kortteja. Tästä hyvä esimerkki ovat kolmoset. Jos joku ottaa useasti samaa numeroa, kannattaa sinun pitää kyseinen numero kädessäsi. Näin saat heitettyä sen myöhemmin pöytään toisen pelaajan keräämään yhdistelmään.