Korttipelit

Koira Korttipeli – Säännöt ja Strategiat

Koira korttipeli nimellä kulkee useita eri korttipelejä. Me kerromme tässä artikkelissa Napoleonin koiran säännöt. Huomioi, että peli on todella lähellä myllymattia ja toisinaan näistä kahdesta puhutaan sekaisin.

Peli yhdistää toisiinsa tikkivaiheen ja korteista eroon -vaiheen. Se on hyvä peruskorttipeli, koska koira-korttipeli säännöt muistuttavat paljon monia muita tunnettuja korttipelejä.

Pelaajat: 2-5
Kortit: kaikki pelikortit, ei jokereita
Pakka: Peruskorttipakka
Pelityyli: myllymatti, korteista eroon
Korttien arvot (korkeimmasta matalimpaan): A-K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3-2
Muut nimet: Napoleonin koira, Myllymatti

Kuinka Pelata Koira Korttipeliä?

 1. Kortit sekoitetaan ja jokaiselle pelaajalle jaetaan 3-5 korttia. Loput kortit muodostavat nostopakan. Alimmainen kortti asetetaan pakan alle poikittain, mutta kuvapuoli kohti pöytää. Se on valttikortti, jota ei vielä saa katsoa.
 2. Aluksi peliä pelataan tikkiä kierroksittain. Jokainen laittaa pöytään omalla vuorolla kortin ja pyrkii lyömään pöytään mahdollisimman ison kortin (maalla ei väliä). Kortin saa laittaa joko omasta kädestä tai nostamalla sen suoraa pöytään nostopakasta. Suurimman laittanut voittaa kortit itselleen ja joutuu aloittamaan seuraavan kierroksen. Voitetut kortit laitetaan sivuun jokaisen pelaajan omaan pakkaan. Jokainen nostaa itselleen uuden kortin niin, että kädessä on kolme korttia.
 3. Pelikierroksia pelataan, kunnes käsikortit loppuvat. Viimeisenä pakasta nostava nostaa poikittain laitetun valttikortin, mutta sitä ei saa katsoa. Valtti nostetaan sivuun. Kädet pelataan loppuun.
 4. Valttikortin ottanut pelaaja kääntää valtin kaikkien näkyville. Jokainen saa nyt katsoa edellisessä vaiheessa keränneet korttinsa. Niistä tulee uudet käsikortit.
 5. Sovitusti kierroksen voi aloittaa joko valttikortin ottanut tai edellisen tikin voittanut.
 6. Tässä vaiheessa jokainen lyö vuorollaan kortin avopakkaan. Kortin tulee olla samaa maata kuin avopakan päällimmäinen kortti, mutta isompi arvoltaan. Valttikortin voi laittaa minkä tahansa maan päälle ja arvolla ei ole väliä. Valttikortin päälle taas saa laittaa vain valttimaata ja kortin arvoa suuremman kortin.
 7. Jos pelaaja ei voi laittaa korttia tai ei halua laittaa korttia, hän nostaa avopakan alimman kortin. Peli jatkuu normaalisti seuraavan pelaajan vuorosta.
 8. Kun avopakassa on päällekkäin yhtä monta korttia kuin pelaajia on, se kaatuu ja kortit laitetaan pois. Viimeisen kortin laittanut on seuraavan kierroksen aloittaja.
 9. Peliä pelataan, kunnes vain yhdellä henkilöllä on kädessään kortteja. Voittaja on tietenkin se, joka pääsee ensimmäisenä eroon kaikista korteistaan.

Huomioi koira-korttipeli erikoissääntö: Jos ensimmäisessä korttien keruun vaiheessa pelaaja ei saanut yhtään korttia, pelivaiheessa häntä edeltävä pelaaja antaa hänelle yhden valitsemansa kortin joka kierroksella. Tasapuolisuuden nimissä voidaan myös valita, että jokainen pelaaja antaa hänelle vuorollaan kortin. Tätä pelaajaa kutsutaan Napoleonin koiraksi.

Lisäksi koiralla voidaan tarkoittaa myllymattipeliä, jota pelataan periaatteessa samalla tapaa kuin yllä on neuvottu. Alun tikkikierrokset pakkaa nostettaessa. Tikki on aina kahden henkilön välinen.

Eli ensimmäinen pelaaja laittaa kortin ja seuraava yrittää voittaa hänet isommalla kortilla. Jos ensimmäisen kortin laittanut voittaa, samat pelaajat pelaavat uuden tikin. Jos toisena kortin laittanut voittaa, pelaa hän tikin hänestä seuraavan pelaajan kanssa.

Koira Korttipeli Säännöt

Koska koira-korttipeli koostuu kahdesta selkeästä vaiheesta, kannattaa niistä kumpaankin kehittää oma strategiansa. Pelaajien vasta aloitellessa he yleensä lätkivät aina pöytään suurimman korttinsa miettimättä sen enempää. Koirassa sinun tulisi kuitenkin opetella pelaamaan maltilla, että tiedät, milloin on hyvä hetki hävitä kierros voittaaksesi pelin.

Alun tikkivaiheessa seuraa, mitä kortteja olet nostanut omaan pakkaasi. Pidä mielessä, että pelissä on koko korttipakka. Eli kortit, joita sinä et ole nostanut, päätyvät jonkun muun pelaajan käsikortteihin.

Kannattaakin pitää huoli, että omassa pakassa olisi jokaista maata. Toisaalta voit myös yrittää kerätä yhden maan kaikki kortit, että kukaan muu ei voi kaataa sinua paitsi valttimaalla. Kerää myös isoja kortteja, koska ne ovat seuraavassa vaiheessa pieniä kortteja arvokkaampia.

Korteista eroon -vaihe on myös mielenkiintoinen strategioiden kannalta. Koira-korttipeli säännöt sanovat, että tässä vaiheessa ei ole pakkoa pelata, vaikka kortit sopisivat. Saat myös käyttää valttimaata, milloin tahansa.

Ehkä tärkein sääntö on kiinnittää huomiota korttien järjestykseen. Seuraa aina, mikä kortti on alimmaisena. Koska pelissä pelaajat voivat nostaa alimman kortin halutessaan, voi alin kortti vaihtua pelin aikana. Seuraa erityisesti, milloin alin kortti olisi valttimaata ja nosta se, vaikka sinulla olisi muuten hyvät kortit kierrokselle.

Marius

Marius

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ParhaatKorttipelit.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa parhaimpia korttipelistrategioita ja -sääntöjä. 

Hanki uusimmat päivitykset

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat uutiset ja strategiat parhaista korttipeleistä suoraan sähköpostiisi!

  Parhaatkorttipelit.fi @2023. All Rights Reserved.