Korttipelit

Musta Maija Korttipeli – Säännöt ja Strategiat

Musta maija -korttipeli on saanut nimensä patakuningattaresta, joka on pakan tärkein kortti pelissä. Muuten kyse onkin aika yksinkertaisesta korttipelistä, jota suositellaan lapsille.

Musta maija on myös hyvä paikka aloittaa korttipelien pelaaminen, koska siinä yhdistyvät monet muissa peleissä toistuvat säännöt. Mustamaija säännöt voivat kuitenkin vaihdella hiukan, joten muista aina kerrata säännöt ennen pelin alkua.

Pelaajat: 3-5
Kortit: 52 korttia
Pakka: peruskorttipakka ilman jokereita
Pelityyli: lastenpeli / eroon korteista
Korttien arvot (korkeimmasta matalimpaan): A-K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3-2
Muut nimet: Patarouva, musta maija

Kuinka pelata musta maija -korttipeliä?

Musta maija -korttipeli toimii yksinkertaisilla säännöillä: Se, jolla korttien loppuessa on kädessään musta maija, häviää. Toisin sanoen tavoitteena on päästä eroon kaikista korteista mahdollisimman nopeasti ja viimeinen pelaaja, jolla kortti kädessä (tämä kortti on aina mustamaija), häviää. Eli muistamaija säännöt oppii niin aloittelija kuin lapsetkin.

Pelissä jaetaan kaikille pelaajille 5 korttia, joita ei jakohetkellä saa vielä katsoa. Tosin pelistä on versioita, joissa kortteja voidaan jakaa myös enemmän. Omat kortit avataan vasta, kun ensimmäinen tikki on tehty. Eli ensimmäinen pelaaja pelaa vuoronsa ja sitten nostetaan nostopakasta valttikortti. Perinteisesti se laitetaan nostopakan alla sivuttain maapuoli näkyviin. Näin valttimaa on aina kaikilla tiedossa.

Valttimaa on pelissä ylivertainen, koska sillä voi kaataa minkä tahansa muiden maiden kortin arvosta huolimatta. Ainoa poikkeus on patarouva eli mustamaija, jota ei voi kaataa millään pelin kortilla. Huomioi kuitenkin, että valttimaan kortit voivat kaataa vain itseään pienempiä valttimaan kortteja. Eli esimerkiksi valttimaan ollessa risti ristiseiskalla voi kaataa kaikki hertat, ruudut ja padat (paitsi patarouva) sekä seiskaa huonommat kortit eli ristiässästä ristikasiin.

Mustamaija säännöt

 1. Jaa kaikille pelaajille 5 korttia, joita ei saa katsoa.
 2. Ensimmäinen pelaaja valitsee samaa maata olevia kortteja (tai yhden kortin) ja laittaa ne pöytään yksitellen.
 3. Jakaja ottaa nostopakan päällimmäisen kortin. Siitä tulee valttikortti.
 • huom! Pata ei voi olla valttikortti, nosta uudelleen.
 1. Ensimmäinen pelaaja nostaa yhtä monta korttia kuin hän löi pöytään.
 2. Seuraava pelaaja aloittaa vuoronsa ja yrittää kaataa jokaisen pöytään laitetun kortin yksitellen
  • samaa maata olevalla suuremmalla kortilla (kakkonen suurin ja ässä pienin, mustalla maijalla ei voi kaataa)
  • kortin valttimaata olevalla kortilla
 3. Pelaaja joutuu nostamaan itselleen ne kortit, joita hän ei pystynyt kaatamaan. Muut kortit laitetaan sivuun. Lisäksi pelaajan tulee täydentää korttikäsi viiteen korttiin.
  • Jos pelaaja kaatoi kaikki kortit, hän saa laittaa pöytään kaadettavia samaa maata olevia kortteja seuraavalle pelaajalle.
  • Jos pelaaja ei kaatanut kaikkia kortteja, hänen vuoronsa loppuu heti korttien nostoon.
 4. Seuraava pelaaja joko yrittää kaataa edellisen pelaajan asettamat kortit tai asettaa uudet kaadettavat kortit seuraavalle pelaajalle. Näin pelataan vuorotellen nostopakan loppuun asti.
 5. Nostopakan loppuessa peliä jatketaan tavallisesti, mutta nyt kortteja ei saa lyödä pöytään enempää kuin seuraavalla pelaajalla on kortteja kädessä.
 6. Häviäjä on se, jolla mustamaijakortti jää viimeisenä käteen.

Mustamaija säännöt ja strategiat

Alkuunsa musta maija -korttipeli ei välttämättä vaikuta taktiikkapeliltä. Se nähdään usein helppona lasten pelinä, jossa vain laitetaan kortteja menemään ja vältellään patarouvaa. Todellisuudessa pelissä on kuitenkin muutama strategia, joita noudattamalla voittomahdollisuudet paranevat.

 • Musta maija tulisi pitää kädessä siihen asti, että nostopakka loppuu.
 • Heti nostopakan loputtua pelaa ensimmäisenä mustamaija ja kaikki muut kätesi patakortit samalla pienimmästä lähtien. Jos et voi heti pelata kaikkia patoja, pelaa suuremmat padat seuraavilla vuoroillasi. Sitten pelaa muiden maiden kortit pienimmästä suurimpaan. Lopuksi pelaa valttimaan kortit pienimmästä suurimpaan.
Marius

Marius

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ParhaatKorttipelit.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa parhaimpia korttipelistrategioita ja -sääntöjä. 

Hanki uusimmat päivitykset

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat uutiset ja strategiat parhaista korttipeleistä suoraan sähköpostiisi!

  Parhaatkorttipelit.fi @2023. All Rights Reserved.