Korttipelit

Uno Korttipeli – Säännöt ja Strategiat

Uno on koko perheen korttipeli, jonka pelaamiselta on vaikea välttyä lapsuudessa. Uno-korttipeli kehitettiin 70-luvulla ja nykyään se on monista leluista, kuten Barbeista, tunnetun Mattelin korttipeli.

Pelissä on neljä väriä, joihin sisältyy numerokortit 1-9 sekä erikoiskortteja, ja värinvaihtokortteja. Tasaisin väliajoin Mattel julkaisee Unosta uudenlaisia erikoisversioita, joissa voi olla joko hauskat korttikuvat tai muuten erilaiset säännöt.

Uno säännöt ovat varmasti monelle tutut, mutta niistä onnistutaan silti aina riitelemään. Unon säännöistä voidaan olla montaa mieltä. Itseasiassa on eräänlainen vitsi, että Uno-korttipeli on sen pelaajien ja valmistajien mielestä aivan erilainen.

Virallisia sääntöjä käytetään pelaamiseen vain harvoin, mutta ne on silti hyvä tietää. Käymme alla ensin läpi viralliset säännöt ja sitten listaamme erilaisia Uno sääntöjä, joita voidaan ottaa mukaan peliin. Lisäksi käymme läpi muutamia Uno-strategioita.

Pelaajat: 2+
Kortit: Uno-kortit
Pakka: Uno-korttipakka
Pelityyli: korteista eroon
Korttien arvot: mustat erikoiskortit, muut erikoiskortit, numerojärjestys
Muut nimet: Uuno

Kuinka pelata Uno-korttipeliä?

Uno säännöt voidaan tiivistää lyhyesti sanomalla, että tavoitteena on päästä ensimmäisenä kaikista käden korteista eroon. Tämä tapahtuu laittamalla avopakkaan samaa numeroa tai samaa väriä kuin päällimmäinen kortti.

Mustat erikoiskortit, joilla voidaan vaihtaa väriä, saa laittaa minkä tahansa värin päälle (huom. joissain versioissa ei useaa mustaa erikoiskorttia päällekkäin). Uno-korttipeli pelataan Uno-korteilla, joiden mukana tulee yleensä ohjeet.

Unon viralliset säännöt

 1. Jokainen pelaaja nostaa yhden kortin esisekoitetusta pakasta. Suurimman kortin saanut sekoittaa pakan uudestaan ja jakaa kaikille 7 korttia.
 2. Omat kortit saa heti katsoa. Jakajan vasemmalla puolella oleva pelaaja aloittaa. Pelin alussa etenemissuunta on vasemmalle. Käännetään nostopakasta aloituskortti avopakkaan.
 3. Vuorossa oleva pelaaja voi:
  • laittaa samaa väriä kuin avopakan päällimmäinen kortti
  • laittaa samaa numeroa tai ”kuvaa” (erikoiskortit) kuin avopakan päällimmäinen kortti
  • laittaa mustan värinvaihtokortin
  • nostaa nostopakasta yhden kortin, jonka saa laittaa avopakkaan, jos se käy siihen
 4. Vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Hän joko toimii edellisen pelaajan laittaman erikoiskortin mukaisesti tai pelaa yllä neuvotulla tavalla oman vuoronsa.
 5. Kun pelaajalla on kädessä enää yksi kortti, hänen tulee huutaa ”Uno!”. Jos pelaaja ei sano ”Uno” ja toinen pelaaja huomaa tämän ennen kuin seuraavaksi vuorossa oleva pelaaja on laittanut kortin avopakkaan, tulee Unon unohtaneen pelaajan nostaa neljä korttia.
 6. Kun ensimmäiseltä pelaajalta loppuu kortit, kierros loppuu ja lasketaan pisteet.
 7. Koko peli loppuu, kun joku saavuttaa 500 pistettä. Riippuen pelitavasta voittaja on se, jolla on yli 500 pistettä tai vähiten pisteitä.

 

Pisteiden laskuun on kaksi eri tapaa. Joko kaikki kierrokselta jääneet kortit lasketaan yhteen ja piste määrä annetaan voittajalle, tai sitten jokainen kierroksen häviäjä laskee omat korttinsa ja pisteet merkataan heidän omaan pistesaldoonsa. Tämä vaikuttaa siihen, onko voittaja se, jolla on eniten vai vähiten pisteitä.

Korteista saatavat pisteet

 • Numerokortit = kortin numeron arvo
 • Normaalit värierikoiskortit = 20 pistettä
 • Mustat värinvaihdon villikortit = 50 pistettä

Uno-säännöt ja strategiat

Unossa on monenlaisia sääntöjä, joita pelaajat ottavat siihen mukaan. Uno onkin hauska peli, koska sitä voidaan muunnella oman mielensä mukaan. Uno-säännöt eivät ole kiveen hakatut. Seuraavaksi lista mahdollisista lisäsäännöistä:

 • Viimeinen kortti ei saa olla erikoiskortti.
 • Samaa numeroa/erikoiskorttia saa laittaa useamman päällekkäin omalla vuorolla.
 • +2-kortin päälle voi laittaa toisen +2-kortin, jolloin nosto siirtyy seuraavalle pelaajalle. Nostajan tulee nostaa kaikkien +2-korttien yhteissumma.
 • +4-kortin päälle saa laittaa toisen +4-kortin.
 • Nostosääntönä voi olla, että kortteja tulee nostaa, kunnes saatu kortti sopii avopakkaan. Tälle nostolle voidaan asettaa myös yläraja.
 • Huijaus-Unossa kortit laitetaan väärinpäin pöytään ja sanotaan, mikä kortti on kyseessä. Seuraava voi tarkistaa kortit. Jos hän on väärässä, hän nostaa kaksi korttia. Jos hän on oikeassa, huijari nostaa kaksi korttia ja juuri laittamansa kortit.
 • 7 on vaihtokortti. Kun sen lyö pöytään, saa pelaaja vaihtaa korttikätensä haluamansa pelaajan käteen.

 

Unon peluussa on muutamia erilaisia strategioita. Jos lasketaan pisteitä, kannattaa aina hankkiutua eroon suurista numerokorteista ensimmäisenä. Älä kiinnitä huomiota vain omiin kortteihisi vaan pidä huoli, että säästät nostokortteja tilanteisiin, jossa viereiselläsi pelaajalla on enää kortti tai kaksi kädessä.

Ole tarkkana, jos joku kanssa pelaajistasi nostaa kortin. Silloin tiedät, ettei hänellä ole kyseistä väriä ja numeroa. Kun muistat tämän, voit arvata mitä hänellä on kädessään ja kuinka saada hänet nostamaan lisää.

Marius

Marius

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ParhaatKorttipelit.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa parhaimpia korttipelistrategioita ja -sääntöjä. 

Hanki uusimmat päivitykset

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat uutiset ja strategiat parhaista korttipeleistä suoraan sähköpostiisi!

  Parhaatkorttipelit.fi @2023. All Rights Reserved.