Korttipelit

Ristiseiska Korttipeli – Säännöt ja Strategiat

Ristiseiska on yksi perinteisistä korttipeleistä Suomessa. Erityisesti nuoret suosivat sitä. Ristiseiska säännöt ovat mielenkiintoiset ja pelissä tarvitaan sopivassa määrin strategiaa, jos haluaa voittaa hyviä pelaajia vastaan.

Toisaalta kyse on myös tuurista, joten huonokin pelaaja voi voittaa. Peli eroaa monella tapaa perinteisistä korttipeleistä, joissa lätkitään vuorotellen yhteen kasaan kortteja.

Jos perinteinen ristiseiska-korttipeli alkaa kyllästyttää, löytyy siitä myös monenlaisia pieniä muunnelmia. Esimerkiksi mukaan voidaan ottaa pantit tai pisteytykset. Turnauspelaaminen pisteillä on hauskaa ajanvietettä pidemmälle lomalle tai kaveriporukan peli-iltaan. Huomioi, että vaikka Ristiseiska tunnetaan myös nimellä Seiska, on Seiska silti samalla aivan eri korttipeli.

Pelaajat 2+
Kortit 52 korttia
Pakka peruskorttipakka ilman jokereita
Pelityyli eroon käsikorteista
Muut nimet seiska, fan-tan, kiusaus, pihistys

Kuinka pelata ristiseiskaa?

Ristiseiska on hauska peli, joka sopii koko perheelle. Se ei ole kaikista yksinkertaisin korttipeli, mutta samalla ristiseiska säännöt on helppoa opettaa. Peliä voi pelata muutamilla ensimmäisillä kerroilla avoimin kortein. Näin jokainen oppii säännöt.

Ristiseiska-korttipeli onnistuu myös kahdella pelaajalla, mutta se voi käydä pidemmän päälle tylsäksi. Tämä johtuu siitä, että kaikki kortit jaetaan käsikorteiksi. Jos pelaajia on vain kaksi, toinen pelaaja tietää automaattisesti, mitkä kortit toisella pelaajalla on.

Ristiseiska säännöt

 1. Jaetaan korttipakka tasan kaikille pelaajille. Kaikki saadut kortit ovat käsikortteja ja ne saa katsoa heti. Yleensä käytetään hetki omien korttien järjestelyyn.
 2. Pelaaja, jolla on ristiseiska kädessä, aloittaa pelin. Hän laittaa ristiseiskan pöytään kuvapuoli ylöspäin.
 3. Seuraava pelaaja valitsee yhden kortin ja laittaa sen pöytään. Tässä pelivaihtoehdot:
  1. Mikä tahansa seiska ristiseiskan viereen
  2. Samaa maata oleva kutonen pöydässä olevan seiskan alapuolelle
  3. Samaa maata oleva kasi seiskan yläpuolelle, kun pöydässä on jo maan kutonen
  4. Kun samaa maata on pöydässä seiska, kutonen ja kasi, voi pelaaja laittaa kutoskasaan aina päällimmäistä korttia seuraavan pienemmän (6-5-4-3-2-A) tai kasikasaan aina päällimmäistä korttia seuraavan isomman (8-9-10-J-Q-K). Korttien tulee olla aina samaa maata.
  5. Jos mikään kortti ei sovi, pelaaja voi sovittujen sääntöjen mukaisesti joko menettää vuoronsa, nostaa randomin kortin seuraavalta pelaajalta, saada seuraavan pelaajan valitseman kortin tai ottaa pantin.
 4. Seuraava pelaaja valitsee kortin ja laittaa sen pöytään, kuten yllä on neuvottu. Peli jatkuu näin.
 5. Jos pelaaja laittaa kasaan alakasaan ässän tai yläkasaan kunkun, hän kääntää kasan nurinpäin ja saa uuden vuoron.
 6. Tavoitteena on päästä eroon kaikista korteista. Voittaja on se, jolla on ekana tyhjä käsi.

Peliä voidaan pelata myös pisteillä ja pantilla. Lopussa lasketaan korttien pistemäärät (ässä on tässä pelissä yksi). Pantin arvo on 25 ja se tulee ottaa, jos ei pysty laittamaan korttia minnekään. Pantti siirtyy aina sille pelaajalle, joka ei pysty laittamaan korttia. Ristiseiska-korttipeli on myös joidenkin suosikki helppo peli lyödä vetoa kaverien kesken.

Ristiseiskan säännöt ja strategiat

Seuraavaksi käydään läpi vielä muutamat ristiseiska säännöt ja strategiat, joita noudattamalla voittomahdollisuutesi paranevat. Tässä korttipelissä strategialla on paljon väliä. Erityisesti tiettyjen korttien panttaaminen omassa kädessä on tärkeää ristiseiska strategia.

 1. Muista koko pakka: Ehkä tärkein strategia, kun kyseessä on ristiseiska-korttipeli, on muistaa kaikkien korttien olevan aina jonkun kädessä. Jos sinulta puuttuu jokin kortti ja tarvitset sen laittaaksesi muita kortteja, panttaa toinen pelaaja tätä korttia omassa kädessään.
 2. Ässä ja kunkku: Jos sinulla on ässä ja kunkku, pyri pääsemään mahdollisimman nopeasti saman maan kakkoseen ja rouvaan. (Tai esimerkiksi jos sinulla on saman maan kakkonen ja ässä, pyri sen maan kolmoseen, jne.) Tämän jälkeen voit pantata ässää ja kunkkua kädessäsi niin kauan kuin mahdollista, kunnes haluat ylimääräisen vuoron.
 3. Panttaa kortteja: Käy heti alkuun läpi maat, joista sinulla ei ole yhtään korkeaa/pientä korttia. Panttaa näiden maiden lähellä seiskaa olevia kortteja niin kauan kuin mahdollista.
 4. Ole tarkkana seiskan, kutosen ja kasin kanssa: Koska muita kortteja kyseisestä maasta ei voida pelata ennen kuin seiska, kutonen ja kasi ovat pöydässä, on erittäin tärkeää tietää, milloin nämä kolme korttia kannattaa pelata. Hyvä perussääntö on, että pelaa kortit, jos sinulla on suuria tai pieniä kortteja kyseisestä maasta.
Marius

Marius

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ParhaatKorttipelit.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa parhaimpia korttipelistrategioita ja -sääntöjä. 

Hanki uusimmat päivitykset

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat uutiset ja strategiat parhaista korttipeleistä suoraan sähköpostiisi!

  Parhaatkorttipelit.fi @2023. All Rights Reserved.