Korttipelit

Tikki Korttipeli – Säännöt ja Strategiat

Tikki on itseasiassa korttipelien kategoria, jonka sisään mahtuu monenlaista peliä. Tikki-korttipeli on näistä yksinkertaisin peli, josta löytyy lukuisia muunnoksia.

Pelityyppi on tunnettu niin Suomessa kuin maailmallakin ja osa maailman ensimmäisistä korttipeleistä (erityisesti Euroopassa) oli nimenomaa tikkipelejä.

Monien versioiden Tikki on hauska peli koko perheelle, mutta alkuun siinä on hiukan opeteltavaa. Tikki säännöt ovat kuitenkin melko lailla samaa maata monien eri Tikki-variaatioiden välillä. Tästä johtuen Tikki kannattaa opetella, koska oma pelimaailma laajenee huomattavasti.

Tässä artikkelissa esittelemme perus Tikki-pelin säännöt. Nämä samat säännöt löytyvät useimmista Tikki-peleistä.

Pelaajat: vähintään 2
Kortit: kaikki pelikortit ja jokerit
Pakka: Peruskorttipakka
Pelityyli: Tikki
Korttien arvot: A-K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3-2 (tai muu päätetty järjestys)

Kuinka Pelata Tikki-korttipeliä?

Yksinkertaisesti sanottuna ”tikki”, josta Tikki-korttipeli on saanut nimensä, on pelikierroksen voitto. Yleensä pelissä pyritään keräämään mahdollisimman monta tikkiä. Peliversioita on lukuisia. Toisinaan koko peli on tikkiä, kun taas joskus peli vain alkaa tai loppuu tikkikierroksella. Tästäkin syystä tikki säännöt ja voittotavat kannattaa tietää. Seuraavaksi käydään lävitse normaalin perus Tikin kaksi eri variaatiota.

Tikki-pelin kulku yhdellä maalla

 1. Päätetään, monestako tikistä pelataan.
 2. Pelaajille jaetaan viisi korttia. Loput kortit laitetaan nostopakaksi pöydälle.
 3. Kaikki pelaajat katsovat korttinsa. Ainakin yhden kortin tulee olla yli 10 tai saa nostaa uudet kortit.
 4. Ensimmäinen pelaaja määrää kierroksen maan laittamalla pöytään kortin.
 5. Muiden tulee laittaa määrättyä maata kierroksen ajan. Kortteja laitetaan pöytään vuorotellen. Tarkoituksena laittaa aina suuremman arvoinen kortti. Huomioi, ettei kortti saa olla pienempi tai saman arvoinen.
 6. Pelataan, kunnes pelaajien käsistä on saatu suurin kortti määrättyä maata. Viimeisen eli suurimman kortin laittanut saa tikin.
 7. Aloitetaan uusi tikkikierros seuraamalla ohjeita 2-6. Huomioi, että pyydetty maa voi muuttua.
 8. Voittaja on se, joka ensimmäisenä kerää valitun määrän tikkejä.

Tikki-pelin kulku maan pyydöllä

 1. Päätetään, monestako tikistä pelataan.
 2. Pelaajille jaetaan viisi korttia. Loput kortit laitetaan nostopakaksi pöydälle.
 3. Ensimmäinen pelaaja pyytää haluamaansa maata laittamalla pöytään minkä tahansa kortin.
 4. Jokainen pelaaja laittaa vuorollaan pöytään yhden kortin. Se voi olla samaa maata tai eri maata.
 5. Henkilö, joka laittaa isoimman pyydettyä maata olleen kortin pöytään saa aloittaa seuraavan kierroksen ja pyytää uutta maata.
 6. Pelataan koko käsi tyhjäksi eli viisi kierrosta. Viimeisellä kierroksella isoimman kierroksen pyydettyä maata olevan kortin laittanut pelaaja voittaa tikin.
 7. Pelataan lisää käsiä, kunnes jollain on päätetty määrä tikkejä.

Tikki Säännöt ja Strategiat

Yllä kerrottujen perusohjeiden lisäksi Tikki-säännöt voivat sisältää monia eri muunnelmia. Normaalissa Tikissä näistä ehkäpä eniten käytössä oleva on ”korvat”-sääntö. Siinä voittajalla tulee olla vähintään 2 tikkiä enemmän kuin edellisellä pelaajalla.

Eli esimerkiksi jos kahdella pelaajalla on kaksi tikkiä ja toinen heistä voittaa kolmannen, ei peli vielä lopu. Pelataan, kunnes yhdellä pelaajalla on kaksi tikkiä enemmän kuin muilla. Eli 2 vs. 3 ei voita, mutta 2 vs. 4 tai 3 vs. 5 voittaa.

Voittostrategia riippuu valitusta tikkipelistä. Tärkeää on pitää mielessä, mikä maa on kierroksen pyydetty maa. Tikki-säännöt eivät sinänsä tästä muutu, mutta usein pelaajat tottuvat yhden maan laittamiseen ja näin tulee tyhmiä ajatusvirheitä ja turhien korttien säästämistä.

Ole säästeliäs korttiesi kanssa. Sinun ei tarvitse aina laittaa heti suurinta kädessäsi olevaa korttia. Erityisesti, kun kyseessä on Tikki maan pyydöllä. Neljällä ensimmäisellä kierroksella voittaja saa pyytää seuraavaan kierroksen maata ja viimeisellä kierroksella voittaja voittaa tikin. Eli kannattaa laittaa parhaat panokset viimeiseen kierrokseen.

Marius

Marius

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ParhaatKorttipelit.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa parhaimpia korttipelistrategioita ja -sääntöjä. 

Hanki uusimmat päivitykset

  Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat uutiset ja strategiat parhaista korttipeleistä suoraan sähköpostiisi!

  Parhaatkorttipelit.fi @2023. All Rights Reserved.